Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Greta jako užitečný idiot

Ikona ekologistického hnutí Fridays for Future Greta Thumbergová vzkázala světu přes Instagram svou podporu Palestincům v Gaze. Jde o postoj sdílený ekofanatiky obecně.

Kde se vlastně bere nenávist zejména mladé, většinou neomarxistické scény, a to nejen ve světě, ale i v naší republice, k západní civilizaci úspěchu? Nejde vlastně o nic nového, stačí se podívat do historie teroristických skupin ze 60. a 70. let v Evropě – německou Rote Armee Fraction (RAF) respektive Baader-Menihof Gang nebo italské Brigate Rosse. Slyšíme stejnou rétoriku postavenou na marxisticko-leninských, ale spíše maoistických východiscích. Prostředky jsou rovněž podobné – můžeme jen čekat, kdy se protesty formou živých řetězů či přilepování k silnicím změní v „horký“ terorismus.

Není velkým překvapením, že se od Gretiny výzvy: „Svět musí promluvit a volat po okamžitém příměří, spravedlnosti a svobodě pro Palestince a všechny postižené civilisty,“ distancovala mimo jiných také dcera vražedné teroristky Ulrike Meinhofové Bettina Röhlová. Podle ní se může opakovat rok 1968, kdy prvoplánový antisemitismus přivedl některé členy studentských hnutí k otevřenému terorismu.

Röhlová, která je uznávanou expertkou na terorismus, řekla deníku Bild, že Palestinci v Gaze jsou nástroji Íránu a děti Západu včetně členů Fridays for Future jsou jejich užitečnými idioty. Röhlová vidí nebezpečí v tom, aby se z užitečných idiotů nestali aktivní přisluhovači islámského terorismu. Během studentského hnutí v roce 1968 aktivisté odletěli do palestinských vojenských zařízení v Jordánsku a mnozí se později stali teroristy nebo palestinskými agenty na Západě. Podle Röhlové někteří z těchto západních aktivistů dokonce pomáhali plánovat teroristický útok na izraelské sportovce během olympiády v Mnichově v roce 1972. Organizace Fridays for Future podle ní de facto projevuje solidaritu s teroristy z Hamásu – zjevně v důsledku extrémně primitivních základních znalostí tématu.

Je jistě chvályhodné, že se mladá Švédka staví na stranu palestinských obětí, opomíjí však důvod izraelské odvety, jíž byl barbarský útok palestinských teroristů (nejen z hnutí Hamás) na Izrael ze 7. října, jehož obětí se stalo přes 1 400 občanů Izraele, mezi nimiž byli starci, těhotné ženy a děti včetně batolat.

„Týden 270. Dnes stávkujeme na znamení solidarity s Palestinou a Gazou. Svět se musí ozvat a vyzvat k okamžitému příměří, spravedlnosti a svobodě pro Palestince a všechny zasažené civilisty,“ napsala Thunbergová k fotografii, na níž drží ceduli s nápisem „stojím za Gazou“. Ani slovo o zavražděných Izraelcích.

Mezinárodní účet Fridays for Future na Instagramu také ostře obvinil izraelský stát a západní média, když tvrdí, že světová média jsou financována imperialistickými vládami, které podporují Izrael. Fridays for Future hovoří o vymývání mozků a označuje Izrael za systém apartheidu, který provádí genocidu Palestinců v pásmu Gazy. O Izraelcích zavražděných militantním islámským hnutím Hamás se příspěvek samozřejmě nezmiňuje.

Na Thunbergovou samozřejmě zareagoval mluvčí izraelské armády Arye Sharuz Shalicar, který pro server Politico řekl, že kdokoli se v budoucnu jakýmkoli způsobem identifikuje s Gretou, je podle jeho názoru zastáncem teroru. Shalicar sice později svůj postoj zmírnil, když se odkázal na emoční vypětí a Greta prohlásila, že odsuzuje antisemtitismus, konflikt nicméně bují dál.

Německá ministryně životního prostředí Steffi Lemkeová kritizovala vyjádření švédské klimatické aktivistky s tím, že hnutí má sice neocenitelné zásluhy o ochranu klimatu, nicméně její výroky podle Lemkeové zničily důvěru, kterou má mnoho lidí, zejména mladých, v integritu hnutí Fridays for Future.

Od protiizraelských výroků se distancovala rovněž Luisa-Marie Neubauerová, jedna z hlavních tváří německého hnutí Fridays for Future Germany. „Jsme plně solidární s Židy na celém světě a důrazně odsuzujeme teror Hamásu,“ prohlásila a důrazně se distancovala od antisemitských příspěvků Fridays for Future. Mezinárodní účet hnutí podle ní nemluví za svou německou odnož.

Ideologický střet mezi zastánci a odpůrci odvetných kroků Izraele vůči palestinským teroristům samozřejmě zuří i u nás. Je smutné sledovat zpravodajství České televize, které pravděpodobně ve snaze „vyvažovat“, pouští do vysílání otevřenou propagandu Hamásu. Jak se asi na podporu teroristů ze strany veřejnoprávního média dívá nový generální ředitel ČT?
 

Autor: Karel Schweitzer | pondělí 6.11.2023 19:05 | karma článku: 29,74 | přečteno: 860x
  • Další články autora

Karel Schweitzer

Generali Česká pojišťovna se s ČNB blíží k časované bombě

Advokát Petr Němec, kterého veřejnost zná coby úspěšného právníka proti nemravným exekucím, se na svém twitterovém účtu vyjádřil nelichotivě o budoucnosti Generali České pojišťovně a odpovědným osobám v ČNB za dohled. O co jde?

29.3.2023 v 15:39 | Karma: 0 | Přečteno: 396x | Diskuse

Karel Schweitzer

Euro 7 a dotační profíci

Když dojdou argumenty, přichází ke slovu sprostota, nadávky, urážky, obviňování. Když dojdou i tyto nepěkné "argumenty", dochází na obyčejné násilí. Kdy se k němu uchýlí Lukáš Hataš, odborník na elektromobilitu?

3.3.2023 v 20:46 | Karma: 32,12 | Přečteno: 697x | Diskuse| Společnost

Karel Schweitzer

Na olympiádu v Paříži Rusové nepatří

Paříž příští rok uspořádá přesně po 100 letech letní olympijské hry. To je jisté. Jistá však není účast ruských a běloruských sportovců. Mezinárodní olympijský výbor čeká mimořádně nepříjemné rozhodnutí.

10.2.2023 v 12:10 | Karma: 19,11 | Přečteno: 243x | Diskuse| Společnost

Karel Schweitzer

Chvála německých Zelených: Otočili a zachraňují tak německou ekonomiku

Okolnosti mění ideologii. I tak by se dal vysvětlit obrat, který učinili Die Grünen v minulém roce. Zahodili odpor k jaderné energii i militantní pacifismus. Okolnosti je donutily změnit doktrínu a chovat se pragmaticky.

1.2.2023 v 16:23 | Karma: 12,68 | Přečteno: 388x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Karel Schweitzer

Mají to Fiala se Stanjurou spočítané?

Otázka v titulku je dvojsmyslná. Týká se nejen tzv. daně z mimořádného zisku, ale rovněž důvěry voličů. Obávám se, že to pánům ani v jednom případě nevychází moc dobře.

5.11.2022 v 10:15 | Karma: 45,50 | Přečteno: 8784x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 9
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1430x
Svoboda a odpovědnost - dvě věci, které považuji za základ naší demokratické společnosti. Nenechme si je sebrat.

Seznam rubrik